"Man kan ju ändå inte göra något"
Kategori: Allmänt

En sak förundrar mig och det är människors förhållande till det samhällsskick vi lever i. Demokrati alltså.
Nyligen hamnade jag i ett lunchsamtal med ett par samhällsintresserade välutbildade personer i 40-årsåldern. Vi förfärades över världsläget med heilande företagsmagnater, Donald Trumps chockdektrin och hans planer på att ta över Panamakanalen och krig i vårt närområde. En av dem säger då att det är bara att strunta i allt detta. "Man kan ändå inte göra något."
Mitt svar på det blev att folket kan ju göra allt. I en demokrati är det folket som bestämmer!
Även idag fick jag höra en replik som liknade den förra angående det politiska läget: "Det bästa i nuläget är att fokusera på sig själv och sin närmiljö. Se till att må bra."
Min respons blir – men då kan ju populistiska ledare styra fritt, ett passiviserat folk som accepterar sin ledare är ju det de vill?
Filosofen Hanna Arendt och hennes text om den fascistiske ledaren och hans folk har aktualiserats på sistone.
Istället för att analysera totalitära regimer utifrån det ideologiska innehållet i deras doktriner eller som en specifik, auktoritär form av politiskt styre, menade hon att totalitarismens särdrag måste förstås utifrån vad hon kallar den moderna, politiska lögnen. Ledaren ljuger och folket blir desorienterat och börjar tvivla på allt och ger till sist upp. Ledaren får den totala makten. Arendt blir högaktuell med tanke på Trumps ihärdiga ljugande.
Men även i svensk kontext använder våra ledare lögner. Vår stadsminister Kristersson totalförnekade att han genom kontakt med direktören KD-politikern Thorbjörn Larsson, fick ett exklusivt lägenhetskontrakt på Södermalm som egentligen var menat för behövade kvinnor. Hans oetiska inblandning i adoptionsfrågan vägrar han fortfarande svara på frågor om. Kristersson lovade förintelseöverlevaren Hédi Fried att aldrig samarbeta med Sd. Sedan samarbetade han med Sd. Efter Joe Bidens seger i det förra amerikanska valet fördömde Kristersson Donald Trump men när nu Trump är tillbaka betygar han istället vikten av bra relationer till USA. Att Kristersson sedan driver hets mot "kriminella invandrare" gör inte saken bättre.
Sociologen Jennifer Walter menar att Trump och andra populister använder just tekniken att överväldiga folket. Trump har under sina första dagar vid makten infört 200 lagförslag för att omvandla det amerikanska samhället. Han använder chock och kaos för att desorientera folket så att de inte orkar göra motstånd mot de radikala förändringarna.
Och jag erkänner att även jag har checkat ut. Efter Socialdemokraternas kovändning i Natofrågan så orkade jag inte längre och jag har undvikit nyheter och media sedan dess. Orkade inte ta in faktumet att vi snart kommer vara överflugna av amerikanska stridsplan i vardagen. Men nu är det dags att återgå till politiken. Dags att återta vår plattform och använda vår makt som samhällsmedborgare.
Bild av Anete Lusina.