artstruck

Facebook -en borderlinepsykopat?

Kategori: Psykopati

                             

KRÖNIKA
Efter att Facebook slukade allt mer tid valde jag att gå ur. Interagerandet hade blivit en nonsenskommunikation som bara var slukade tid. 
   Övertrampen hade varit många. Facebook hade utan tillåtelse skickat meddelande till människor i min mejladressbok. Människor som jag efter stor möda lyckats ta avstånd från. Att de fått inbjudningar från mig, måste ha verkat motsägelsefullt och skadade kanske dessa relationer.

Genom att utlova exempelvis information om vilka som besökt min sida, hade de fått mig att skicka vidare deras meddelande till vänner, bekanta och okända. Sen infriades aldrig deras löfte om att få informationen. Denna typ av aktivitet tjänar Facebook givetvis en massa annonspengar på eftersom all aktivitet på sidan indirekt gör att människor utsetts för reklam som företag betalar Facebook för.

      "Upp och ned-vända-världen"

Om man försöker få kontakt med Facebook så upptäcker man att företaget är som en oåtkomlig borg. Jag har inte lyckats efter kanske tre timmars sökande. Det ända man hänvisas till är andra använades kommentarer.

Mycket som sker på siten sker med omvänd ordningsföljd. När jag läser någons inlägg, så finns redan en kommentarsruta med min bild där. "Interaktiviteten" är alltså väldigt förförande och hjälper så att säga användaren att göra handlingar som den kanske inte skulle ha gjort på eget bevåg.

När man först skapar ett konto är ens användarnamn ens egen mailadress. Många skriver nog obetänksamt samma inlogg som de har på sitt mejlkonto. Facebook har alltså då automatiskt access till alla ens emailkontakt

                                                               Interaktion in excess

Att Facebook skapar interaktion och relationer är något som används i dess markansföring. Detta interagerande är ganska avancerat. Jag märker till exempel att om jag går in på Kalles sida ett par gånger så kommer Kalles bild att finnas i högra hörnet där han till exempel "gillar" ett företag. Om man inbjuds till ett event så kommer Kalle vara bland de synliga personerna högst upp i den kategori som den tillhör, tex deltar, kanske deltar eller är bara inbjuden.

   När man startar Facebookkontot är tonen positiv och "användarvänlig". När jag valde att gå ur ställdes flera frågor i sajtens avslutningsproceduren som man var tvungen att bocka för om man ville komma ut. Facebook berättade för mig att de tänkte fortsätta låta människor skicka meddelanden till mig, ville jag att dessa skulle vidarbefodras till min mejl? -Nej, svarade jag för jag ville inte ha något mer att göra med Facebook.
   De skulle alltså låta personer skicka mig inbjudningar, som jag alltså inte skulle få och personerna kanske skulle undra varför jag ej svarade. Ville Facebook göra det svårt för mig att träda ut ur sajten, var det därför de fortsatte att använda mina kontakter mot min vilja?
   Rättigheterna till Facebookmedlemarnas privata fotografier har debatteras i media. För skojs skull sökte jag nyligen på mitt eget namn på Google och fick då till min förvåning se bilder på mig själv i sol-linne.. Det var en bild från mitt avslutade Facebookkonto och jag, som de flesta, hade valt att endast mina vänner kunde se mina bilder. Detta kändes integritetskränkande, likväl som den sexualiserade tonen på Facebook där man översköljdes av pornografiska bilder och sexinviter eller drogromantik med sitens applikationer.                     

                6 av 9 rätt i borderlinediagnosen

  För de av oss som känt personer med bordeline eller psykopatiska drag kan Facebooks agerande verka bekantt. Enligt DSM-IV* (diagnostiskt lexikon som utges av American Psychiatric Association) är kriterierna för bordelinestörning att uppvisa minst 5 av 9 beteenden. Enligt mig så passar Facebook in på följande 6 av de angivna beteendena: 

  •    Göra stora ansträngningar för att undvika verkliga eller inbillade separationer.
  •    Uppvisa ett mönster av instabila och intensiva relationer med andra människor som kännetecknas av extrem idealisering omväxlande med extrem nedvärdering.
  •    Visar impulsivitet i minst två olika avseenden som kan leda till allvarliga konsekvenser för personen själv, t ex slösaktighet, sexuell äventyrlighet, drogmissbruk, vårdslöshet i trafik, hetsätning.
  •    Kronisk tomhetskänsla.
  •    Affektiv instabilitet som kommer av en påtaglig benägenhet att reagera med förändring av sinnesstämningen (t ex intensiv, episodisk nedstämdhet, irritabilitet eller ångest som vanligtvis varar några timmar och endast i enstaka fall längre än några dagar).
  •    Uppvisar inadekvat, intensiv vrede eller svårighet att kontrollera ilska (t. ex. ofta förekommande temperamentsutbrott, konstant ilska, upprepade slagsmål).

   Det mest kända psykopatiska draget är att inte känna empati för andra människor och deras gränser. Facebook går över mina gränser för vinnings skull.*Web4health. Medicinsk rådgivning om psykologiska problem som skrivs av en grupp av experter utsedda av EU-kommissionen.                                                

Romarios mördare fri trots erkännande..

Kategori:

I vad journalisten Ulricka By (Dn 28 februari 2010) kallar en seger för rättsäkerheten, släpptes den åtalade 18-åringen fri trots att han själv har erkännt brottet.

Eftersom det inte finns teknisk bevisning frias den 18-årige gärningsmannen. Rätten skriver också att då det ej går att fälla honom, kan de heller inte fälla de andra åtalade personerna för medhjälp...
   Kritiken växer mot polisutredningen. Fler personer borde ha hörts. Minst 13 personer fanns på platsen, 8 av dem har suttit häktade men ingen kallades som vittne...
  
Ibrahim Alis son har blivit mördad. Pappa Ibrahim Ali säger att till och med han som fortfarande vill tro, har börjat betvivla rättsäkerheten.

Samtidigt i en annan del av Stockholm: Chefsåklagare Christer Ekelund lägger ned en utredning om påstådd främlingsfientlighet på Polishögskolan. Så länge den anonyma källan inte vill göra en egen anmälan, går det inte att utreda, enligt honom...
   Rättväsendet lutar sig tillbaka på sina egna lagar men en del av oss vet att samhällsstrukturen är rasistisk och polisen "gör bara sitt jobb".

 

Berlusconi söver Italien med sex

Kategori:

KOMMENTAR I filmen Videocracy (i Stockholm på biografen Zita) visas hur det demokratiska Italien i Berlusconis regi har urartat till en ytlig sexshow. Att bli en b, c eller d-kändis är det enda sättet för arbetarklassen att göra karriär i massarbetslöshet. ”Kändisskap” är det enda hoppet om att få en plats i samhället, och även i Sverige finns denna tendens sedan ett par årtionden.
   I varje mindre ort i Italien anordnas uttagningar till att bli den lokala " ragazzan", tjejen som dansar "sexigt" vid sidan av den manliga värden som håller i simpla lokala underhållningsshower. Folket i publiken sitter som förstenade och ser på när flickorna dansar mekaniskt till musiken.
   Berlusconis högra hand i mediaimperiumet visar med glädje sin beundran för Mussolini och har ett hakkors som skärmbild i sin mobiltelefon.
   Berlusconi blir utbuad när han framträder i Eu-parlamentet men vem står upp för de som utsätts för hans metoder inom landet? Hur har oberoende italienska journalister det? Eller zigenare eller andra utländska personer i Italien? 
   Jag går ut från biografen på skakande ben med vetskap om att det inte bara är Italien med breda fascistiska sympatier. I vårt grannland det glada Danmark är det förbjudet med burka på allmän plats... Likaledes i Belgium. I Spanien röstade senaten ja till ett förbud 2010. I Frankrike finns förslag på samma åtgärd och i Schweiz finns förbudet i en av landets kantoner. Även i Sverige är Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt är negativa till burkan(Dn 27:e jan 2010). Kriktiker där menar att förbudet stigmatiserar muslimer och tvinga kvinnorna till ett liv inomhus. I Norge gick Fremskrittspartiet framåt i höstens val och är nu det andra största partiet. I Polen och Slovakien ingår högerextremister i regeringarna...