artstruck

Den nya politiska konsten

Kategori: Allmänt

 

Tidigare var politisk konst och grävande journalistik viktiga samhällsaktörer, verktyg för att kritisera och granska makten. Så är det inte längre. Istället har nu kvalitetserier tagit över uppgiften.

När blev ni senast omskakade av politisk konst eller journalistik? Själv kan jag knappt minnas något sådant men har såklart hört talas om 70-talets Watergate och vår svenska politiska konst från samma årtionde. Däremot njuter jag nästan var vecka av högklassig konst i serieform. På denna tidigare harmlösa arena tillåts politisk satir och svidande samhällskritik på bästa sändningstid.

Amerikanska serien House of Cards visade upp Vita huset styrd av en kallblodig psykopat. Dess manusförfattare chockerades sedan när seriens sändes av att avsnitt efter avsnitt visade sig förutspå vad som verkligen kom att utspela sig i amerikansk politik.

Den danska serien Follow the money målar likaledes upp ett dystert landskap. Penseldragen är radikala: bilder från de rika svindlarnas svit i Dubaii följs av gangstrarna Nicky och Bamse på en hed i ösregn grävandes ned lik. Rättsväsendet är genomkorrupt. Poliser som tar sitt jobb på allvar och leder trådarna uppåt i samhällshierarkin blir avskedade.

Den norska serien Kielerstreet är annorlunda med sin absurda tvist men är även den maktkritisk. Småstadspoliserna Kling och Klang, nu i kvinnlig tappning, vill inte lösa brotten. Det är lätt att tro att inspiration kommer från norska småorter som vill förbli utanför lagens räckvidd. Är namngivningen Kielerstreet en lek med bokstäver? Om man byter ut en bokstav så blir det mer rättvisande: Killerstreet.

Kielerstreet ger likaledes som den danska serien ett realistisk bild av det djupa kärr kriminaliteten är -en stark drog i sig själv. Huvudpersonen kriminella Jonas bryter upp och inrättar sig i småstadsidyllen och får med falska arbetsintyg ett jobb. Gifter sig och flyttar in i villa. Men drar snabbt till sig själsfränder som luktar sig till vem han egentligen är och snart är han på nytt insnärjd i grova brott.

Nicky i Follow the money å sin sida börjar läsa företagsekonomi på universitetet och får där kunskap hur hans haschförsäljning kan expandera men distraheras allt mer av malströmmen i hans kriminalitet.

Och manusförfattarna skonar oss inte utan budskapet är klart från den första till den sista bildrutan: kriminalitet handlar om klass. Följ pengarna så kommer ni att hitta de grövre förbrytarna som inte befinner sig på gatan utan i samhällets toppskikt.  De rika kommer alltid undan och befodras dessutom. En maktlös arbetarklassdealer utan fadersgestalt får ett skott i huvudet.

https://www.svtplay.se/follow-the-money

https://www.svtplay.se/kielergatan