artstruck

I sexmissbruket får mannen fritt spelrum

Kategori: Houellebecq

 
Den franska författaren Michel Houellebecq skriver i sin bok Underkastelse om de beslöjade muslimska kvinnorna som självsäkert rör sig fram i universitetets korridorer som hammarhajar längst ned på havets botten. Skyddade och därför orädda. Människor kan inte skada dem. För de existerar i ett annat paradigm eller en annan värld samtidigt. De vet att ingenting egentligen är viktigt i den materiella världen. Detta liv är endast en patetisk teaterpjäs som vi försöker regissera dag för dag. Valmöjligheterna är så oändliga att allt till sist blir meningslöst. Det enda som är beständigt är Gud.

Houellebecq är provokativ då han varvar litterära resonemang med pornografiska avsnitt och grav sexism och därav är han kanske en storsäljare främst bland män? Men  dock verkar han ännu en gång lyckas med att fokusera samtiden genom att skruva upp temperaturen i aktuella företeelser. I Underkastelse beskriver han ett framtidsscenario där islam får en alltmer framträdande roll i Frankrike genom att Muslimska broderskapet tar plats i regeringen år 2022.

Det som är intressant med hans bok, som kritiserats för islamofobi (Houellebecq medger själv att han är islamofob*) är att man tror att det är ”de andra”, i det här fallet muslimer och islam som avhandlas. Men i själva verket är det normaliteten själv, den västerländska heterosexuella medelklassmannen som synas. Hans sexism, hans ytlighet och tomhet och självmordstankar, hans människoförakt och apati inför forna ledord som engagemang och solidaritet.

Det är ett generellt problem författaren sätter ord på, tillsynes utan att vara medveten om det själv. Västmannens kris.* Sorgen över oförmågan att knyta ann till en annan människa och ta plats som medborgare i demokratin förträngs totalt och det är här sexmissbruket kommer in i bilden. Romanen avslutas med att den manliga huvudpersonen gifter sig med en muslimsk tonårsbrud efter att en tid ha irrat omkring i ett ingenmansland på den franska landsbyggden där ingenting längre är sig likt och inre och yttre värld flyter samman.

Lösningen är alltså att hitta en ny kategori att underordna sig. I hans tidigare roman Plattform är det sexturism som framställs som framtidens marknad. Relationer mellan kvinna och man i väst fungerar inte längre och därav ska kvinnor från fattiga länder rekryteras.

Olika former av sexmissbruk är det som smörjer maskineriet så att det kan rulla på lite till i sin känslolösa rutin. Den nya västerländska mannen är hemma mer med sina barn, accepterar underordning av kvinnliga chefer och lever i alltmer jämlika relationer med kvinnor. Det är den officiella bilden. Det är de goda kvinnorna som får njuta av jämlikheten med dessa sympatiska män. Men i en hemlig underjord finns de dåliga kvinnorna som är sexuella. Kvinnor med låg status kan utnyttjas och kränkas som i Underkastelses fall i porr och prostitution och barnäktenskap. På denna sexualitetens domän återtar den västerländska mannen sin allsmäktighet.

 
 
*Houellebecq polisanmäldes för ett uttalande i en intervju om att "Islam är den dummaste religionen" men friades i rättegång 2002. 210605: Sverigepremiär för Houellebecqs Underkastelse - Kulturnytt i P1 | Sveriges Radio
**Den franskbulgariska filosofen Julia Kristeva fångade upp detta fenomen 2000 i sin bok Crisis of the European Subject.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: