artstruck

Låt inte väst återta kontrollen över Haiti

Kategori:


DEBATT Spanien, England, Frankrike och Usa har genom historien ockuperat, förslavat och plundrat Haiti som är den första självständiga nationen i Latinamerika. Självständigheten uppnåddes med ett slavuppror för 200 år sedan..
 

Inspirerade av franska revolutionen reste sig de svarta på Haiti, då spanskstyrda "Santo-Domingo" i slutet av 1700-talet.
Slaven "Ouverture" organiserad en armé av 500 000 slavar i ett uppror. Efter ett tolv år långt krig besegrades Frankrike. Upproret inspirerade andra slavar på västra halvklotet och i land efter land upphävdes slaveriet.
  l´Ouverture återlämnade jorden till dess brukare och man kunde börja bygga upp landet igen. Men då l'Ouverture skapat en separatistisk författning, försökte Napoleon att återta ön och införa slaveriet igen. l'Ouverture bjöds in till en överläggning, men kidnappades istället och skickades till Frankrike där han fängslades och dog 1803.
På Haiti övertog istället "Dessalines" kampen och segrade återigen 1804 och skapade världens första svarta nation.

                                            Vitas kolonisation bakom Haitis nöd


I sin 200-åriga historia har Haiti drabbats av 32 statskupper och franska, amerikanska, tyska och brittiska styrkor har stulit stora summor pengar från landet.
Haiti tvingades osannolikt nog att betala stora skadestånd till Frankrike för “förluster vid slaveriets avskaffande” ända fram till 1947. Över 80% av landets budget gick åt till räntor och amorteringar och det är orsaken till landets nuvarande fattigdom.
Under det sena 1900-talet har Usa flera gånger ockuperat landet som enligt journalisten Olle Lönnaeus Usa behandlar som sin ”bakgård”. Venezuelas president Hugo Chavez anser att USA har nödhjälp som svepskäl för att ockupera Haiti, vilket som nu efter katastrofen riskerar att åter cementera Haiti i nytt förtryck och beroende. Ett flertal andra latinamerikanska ledare och debattörer varnar också för att USA försöker stärka sitt inflytande.

Vad sker nu?


10 000 amerikanska marinsoldater skickas till Haiti, ett par tusen är redan på plats. Det senaste halvåret har FN-styrkor oprovocerat öppnat eld mot haitier. Under en begravningsceremoni under sommaren dödades en sörjande person, enligt Mana.se.
På statsägda P3:s Nyheter kunde vi två veckor efter katastrofen höra att “sedan Usa tagits över landets flygplatser är läget under kontroll”. Vilken typ av oreflekterad rasism ligger bakom ett sådant påstående? Skulle något land vilja, efter att ha drabbats av en naturkatastrof –att en fientlig nation skulle överta författningen? Ett land som dessutom ockuperat landet i historien?
Den amerikanska debattören Naomi Klein formulerar två krav som hon anser måste ställas på all hjälp som går till landet: att den ges utan krav på ekonomiska ”reformer” och att den ges i form av bidrag, inte lån.
 
Aristide, en präst ifrån Haitis slum vann under de senaste årtionden massornas förtroende under "Baby Doc":s diktatur. Demokrati infördes 1991 och Aristide blev president. Han störtades efter en kort tid i en amerikansk militärkupp men återvaldes 2000. Då han krävde att Frankrike skulle betala tillbaka beloppet Haiti betalat “för förlusterna vid slaveriets avskaffande”, inklusive ränta -21 miljarder dollar tvingades han i exil efter en ytterligare amerikansk stadskupp... Enligt Aristide själv kidnappade USA honom och flög honom ut ur landet. .

Aristide sade nyligen under en presskonferens i Johannesburg att den anda av gemenskap som bildade nationen nu åter behövs.
- I dag kommer den solidariteten att ge oss alla kraft att återuppbygga Haiti, sa Aristide som på att kunna återvända till Haiti.
 
Artikeln publicerades i Landet runt 2010.


Kommentarer

 • Jan Eckerström säger:

  Intressant och viktig information, tack.. Har inte sett att denna versionen fått plats i det enorma mediaflödet efter jordbävningen och kommer av någon anledning att tänka på vad Gandhi svarade på frågan:

  - Mr Gandhi, what do you think about Western Civilization?

  - I think it would be a good idea!

  2010-04-17 | 22:00:49
 • Helena Bengtsson säger:

  Ja kul ha ha..  Tack!

  2010-04-18 | 08:43:19

Kommentera inlägget här: